Effetti benefici di un olio di pesce ricco in acidi grassi insaturi su un modello in vitro di apparato digerente
Mostra/ Apri
Autore
Sergiampietri, Matteo <1999>
Data
2025-10-17Disponibile dal
2025-10-23Abstract
Questo progetto di tesi magistrale è stato svolto in collaborazione con il progetto H2020 EcoeFISHent project (ID number: 101036428), intitolato "Demonstrable and replicable clusters for eco-efficient valorization of fish processing by-products through multi-level circular value chains" e si concentra sul ruolo che gli acidi grassi polinsaturi (PUFA) estratti dai sottoprodotti dell’industria ittica possono avere nella ricerca e sviluppo di nuovi prodotti nutraceutici in grado di promuovere e sostenere il benessere umano. I PUFA sono degli acidi grassi essenziali assumibili attraverso l’alimentazione o l’integrazione alimentare, poiché l’organismo umano non è in grado di sintetizzarli autonomamente.
Nella visione del progetto di EcoeFISHent si vuole raggiungere come obiettivo l’integrazione dell’uso di matrici biologiche ricavate dai sottoprodotti della pesca di specie ittiche come le sardine (Sardina pilchardus) e gli sgombri (Scomber scombrus) nell’ottica di un’economia circolare.
Al fine di raggiungere questo scopo e dimostrare come i PUFA Ω3 possono essere implementati nella produzione di nuovi prodotti nutraceutici sicuri e benefici per la salute umana sono state svolte diverse analisi sia di screening che in vitro utilizzando una soluzione di olio di pesce standard (FOS) arricchita in acidi grassi Ω3.
In conclusione, con questo progetto di tesi magistrale è stato dimostrato come i sottoprodotti dell’industria ittica possano rappresentare una risorsa strategica per l’ottenimento di matrici biologiche ad alto valore nutraceutico, promuovendo sia un approccio favorevole al concetto di economia circolare che alla salvaguardia degli ecosistemi marini. This master’s thesis is part of the H2020 EcoeFISHent project (ID number: 101036428), entitled “Demonstrable and replicable clusters for eco-efficient valorization of fish processing by-products through multi-level circular value chains”. It focuses on the role that the polyunsaturated fatty acids (PUFAs), derived from by-streams of the fishing industry could have in the developing and researching of new nutraceutical products whose are able to promote and sustain the human health.
PUFAs are essential fatty acids that must be obtained through the diet or supplementation, as they cannot be synthesized by the human body.
The essential fatty acids for the human are the α-linolenic acid Ω3 (ALA) and the linoleic acid Ω6 (LA), must be gained through diet, consuming fish products or plant-based foods. The ALA and LA fatty acids represent starting molecules for the biosynthesis of the others Ω3 and Ω6 fatty acids series.
Particularly important is the PUFAs belonging to the Ω3 series derived from α-linolenic acid Ω3 such as eicosapentaenoic acid (EPA) and the docosahexaenoic acid (DHA) involved in anti-inflammatory processes, in cardiovascular health and in lipidic metabolism.
In the vision of the EcoeFISHent project we want to achieve the goal of the integration of the biological matrix use, extracted from the fishing by-products such as sardine (Sardina pilchardus) and mackerel (Scomber scombrus).
To achieve this aim and demonstrate as the Ω3 PUFAs can be implemented in the production of new nutraceutical products beneficial and safe for the human health, various screening and in vitro tests were performed using a standard fish oil solution (FOS) enriched with Ω3 fatty acids.
In conclusion, this master’s thesis demonstrates that by-products of the fishing industry can be used as sources of biological matrix with high nutraceutical value, promoting either a circular economy friendly approach than safeguarding the marine’s ecosystems.
Tipo
info:eu-repo/semantics/masterThesisCollezioni
- Laurea Magistrale [6529]

